Djeca

Pire od tikvica: zašto tikvice odabrati za prvo hranjenje? Pire od tikvica za bebe: priprema i skladištenje

Da bi dijete u određenoj dobi dobilo sve potrebne vitamine, važno je pravilno unijeti komplementarnu hranu. U ovom ćemo članku govoriti o tikvicama.

Za svaku mladu majku uvođenje prvog hranjenja za njezino dijete vrlo je presudan trenutak, jer probavni sustav djeteta još nije uspostavljen za stabilan rad.

Stručnjaci kategorički zabranjuju eksperimentiranje s hranom kao prvom hranom, koja čak i teoretski može izazvati alergiju kod beba. Stoga se hipoalergeno povrće poput tikvica, cvjetače, bundeve, brokule, mrkve smatra klasikom za unošenje u prehrambeni sustav dojenčadi paralelno s majčinim mlijekom.

Zašto tikvice treba odabrati za prvo hranjenje?

Kao što ste sigurno primijetili, tikvice su na prvom mjestu u ocjeni proizvoda za prvo hranjenje - štoviše, vrlo su zaslužene. Ovo povrće se dobro apsorbira, potiče crijeva, uravnotežuje vodeno-slanu okolinu u tijelu, sadrži puno kalij, bakar, karoten i vitamin C

Osim toga, poznat je po svojim korisnim svojstvima pa se koristi kao tonik, choleretic, diuretik, antialergijski i anti-anemični agent.

Za bebe
  • U pravilu, pokušajte uvesti tikvice kao komplementarnu hranu za dojenčad u dobi od šest mjeseci. U početku ga je bolje kuhati u obliku pire krumpira, isključivo s jednom komponentom. A ako opetovana upotreba pire od tikvica pokaže da bebino tijelo to dobro vidi, tada se postepeno može dodati i drugo povrće - mrkva, brokula, krumpir.
  • Kad birate tikvice za prvo hranjenje djeteta, pripazite na njegovo stanje: povrće treba biti cijelo, ravnomjerno obojeno, bez vidljivih oštećenja i kvarenja. Prije kuhanja obavezno ga namočite 15 minuta u hladnoj vodi da uklonite nitrate.

Vijeće: ako ne počnete hraniti kada tikvice dozrijevaju u krevetima, pripremite unaprijed smrznuto povrće za tu svrhu.

Pire od tikvica za bebe: priprema i skladištenje

Priprema jednokomponentnog pire krumpira od tikvica vrlo je jednostavna.

  • Trebate uzeti jedno malo povrće, temeljito ga oprati, oguliti, oguliti sjemenke i isjeći na male komade.
  • Pripremljene kriške tikvica moraju se staviti u kipuću vodu ili u dvostruki kotao i kuhati do 10 minuta.
  • Nakon hlađenja, kuhanu tikvicu najbolje je tući mikserom do homogene tvari.
  • Da biste "zasladili" jelo neobično za svoje dijete, tamo možete kapnuti ili malo maslinovog ulja ili majčino mlijeko.
mrvica

Naravno, dijete odmah neće moći pojesti sve kuhane pire krumpir. Mnogi stručnjaci ne preporučuju čuvanje komplementarne hrane pripremljene za novorođenčad, ali teorijska se može čuvati tri dana u hladnjaku, hermetički zatvorena.

Pogledajte video: Pire od tikvica - Fini Recepti (Studeni 2019).

Loading...