Zanimljivo

Kako dobiti crnu boju prilikom miješanja boja?

U ovoj ćemo temi razmotriti koje boje treba miješati za crnu.

Možete dobiti bilo koju kromatsku boju i njenu nijansu miješanjem 3 osnovne boje. I gotovo svaki student zna ključna pravila takvih veza. Ali ponekad nije uvijek moguće dobiti crnu boju. Preciznije, većina nas uopće ne zna ispravnu kombinaciju. Stoga želimo razumjeti odabir pravih boja za proizvod crne boje.

Koje boje treba miješati da bi se dobila crna?

Sama crna boja vrlo je popularna i tražena u gotovo svakoj vitalnoj industriji. Iako mu je često dodijeljeno tugovanje i tuga, ali upravo taj ton prenosi eleganciju, zrelost i mudrost. Da, i svako umjetničko stvaralaštvo poprima cjelovit izgled upravo u crnoj kompoziciji. Ali dobivanje crne boje nije tako jednostavno.

Važno: Crna boja odnosi se i na 3 osnovne boje, koje su suprotne svijetlim i nijansama boja. I nose naziv - akromatske ili bezbojne boje. A ovu trojicu vode crni, bijeli i sve vrste sivih tonova.

Nemoguće je izvući zasićenu crnu boju bez crnih pigmenata

Zvuči paradoksalno što se crna boja smatra bezbojnom bojom. Napokon, ima više nego dovoljno zasićenja. Ali on govori akromatskim tonom jer sposobnost apsorbiranja drugih boja i njihovih zraka. A također takvu boju Nemoguće je zaključiti miješanjem poznatih kombinacija. Čak i ako koristite sekundarne ili tercijarne boje.

Ali postoje mali trikovi koji će vam pomoći da ponovno stvorite boju najbližu crnoj boji

  • Najčešća opcija je izgradnja plava, crvena i žuta. Proporcije treba uzeti u jednakim postocima. Ali imajte na umu da će svaka boja na svoj način postaviti nijansu crne. Istina, ako pažljivo pogledate, izgledat će više kao vrlo tamno smeđi ton ili tamna oker.
  • Eksperimenti nikad ne prestaju, a bogatija crna će se pojaviti ako miješate magenta, žuta i cijan.
  • Tajna je u tome što će ove boje prilikom miješanja pigmenata činiti druge primarne boje. naime, zelena, crvena i plava. Upravo ovaj sastav može napraviti vrlo realističnu crnu boju.
Najuspješniji sastav za ponovno stvaranje crne boje
  • Također će djelovati slična shema smeđa, plava i ljubičasta boja. Ali to su već kombinacije složenih boja, koje se također moraju prethodno zaključiti. A u srcu su sve iste osnovne boje, o kojima smo gore govorili. Ali tada će konačna nijansa biti što crna. Usput, ovu trostruku možete grupirati u dvije boje među sobom kako biste dobili različitu zasićenost crnom bojom.
  • Sekundarne boje kao što su smeđa i siva prenosit će crnu s nevjerojatnom točnošću. Uostalom, siva također spada u akromatsku skupinu i može apsorbirati. Prirodno, morate ih uzimati što je moguće tamnije i u jednakim omjerima.

Važno: Prirodna crna boja izrađena je na osnovi čađe i grafita. I zapamtite - niti jedan pigment ne može u potpunosti stvoriti crnu boju. A ulov je da je crno odsustvo svjetla, jer se svi pigmenti potpuno apsorbiraju. A niti jedna svijetla nijansa nije u stanju potpuno odraziti zrake.

Ne bojte se eksperimenta - svaki će sastav napraviti drugačiju nijansu

Postoji nekoliko drugih načina pomoću kojih se ton može približiti crnoj boji.

  • Apsorpcija dolazi iz kontrasta. Stoga uzimamo boje suprotne u krugu boja. Na primjercrvena i zelena. Rezultat će biti vrlo prljavo smeđa, koja će biti slična crnoj. Ali imajte na umu da puno crvenih nijansi može dati nijansu smeđoj boji.
  • Smjesa djeluje na isti način. narančasta i plava boja. Ali u tom je pitanju potrebno uhvatiti slab pigment narančaste boje i bogatu nijansu plave. Već morate odabrati proporcije, počevši od bogatstva boja. Ali plava bi trebala prevladati.
  • Ako ste na 60% ljubičasta boja dodaj 40% žuta boja onda je rezultat crn. Ali uđite žuto postupno. Ako ga dodate odmah, možete dobiti crnu boju s pretjeranim nijansama sive boje.
  • Ako kombinirate, možete dobiti i crnu boju sve boje iz vaše palete. Zelena, ljubičasta, siva, crvena ili plava - pomoći će vam da napravite crnu pozadinu. Pa, svijetle nijanse ne treba ulaziti, jer će to biti samo prljavo siva boja, koja će biti blizu samo crnoj nijansi.
  • Kako bi rezultirajuća nijansa crne bila na bilo koji način zasićenija, dodajte kap "Pruska plava." Tako ćete postići boju poput noćnog neba.
Kombinacija svih boja

Važno: Za poboljšanje rezultirajuće boje neće biti štetno dodati spaljen umber koji ima bogat smeđi ton, ili ultramarin. I u idealnom slučaju - napravite par grama čađa, tada ćete sigurno dobiti pravi crni pigment.

Kao što vidite, crna boja je zaista akromatska i jedinstvena, jer nijedan sastav ne može prenijeti njezino bogatstvo i bogatstvo. Ali postići maksimalnu blizinu sasvim je moguće. Glavna stvar - ne bojte se eksperimentirati i miješati nove kombinacije. Ali mali savjet - odmah napravite pravu količinu boje, jer je nemoguće ponoviti bilo koju nijansu crne.

Pogledajte video: Kako sam iz crne presla u sivu boju kose za kratko vrijeme by Amila Spa (Studeni 2019).

Loading...