Djeca

Zašto kod tresenja medicinskog staklenog živog termometra čitanje stupca žive počinje padati: princip rada, objašnjenje

U ovom je članku opisan princip rada medicinskog termometra sa živinim staklom.

Merkurov medicinski termometar za mjerenje temperature, iako se već smatra termometrom prošlog stoljeća, ali je ipak jedan od najtačnijih i najispravnijih. Svi ga koristimo ili koristimo, ali malo tko je razmišljao o njegovom principu djelovanja. Zašto stupac počinje padati kada se trese medicinski termometar od žive žive? Potražite odgovor u nastavku.

Princip rada medicinskog staklenog živog termometra: na čemu se temelji?

Medicinski termometar

Medicinski termometar može se naći u svakom domu. Koristi se za mjerenje temperature ljudskog tijela. Živi termometar smatra se najpreciznijim instrumentom u njegovoj namjeravanoj uporabi. Svi stručnjaci iz područja medicine radije ga koriste, zbog minimalne pogreške i niske cijene. Ali na čemu se temelji princip rada medicinskog termometra?

 • Termometar je dizajn koji se sastoji od mjerne skale, cijevi i spremnika žive.
 • Sve su komponente zatvorene u staklenom kućištu koje pruža sigurnost u vakuumu i sadržaju.
 • Prilikom mjerenja temperature zagrijava se metalni vrh u kojem je sakriven rezervoar. Merkur se, kao i svaka druga tvar, proširuje prilikom zagrijavanja.
 • Prekomjerno zagrijana živa gura se kroz suženi vrat u cijev. Cijev se odvija duž skale diplomiranja. Tamo već možete vidjeti vrijednosti očitanja - ovo je tjelesna temperatura.

Zapamtite: Merkur je toksična tvar i opasna po zdravlje. Stoga takav mehanizam kao termometar zahtijeva pažljivo rukovanje. Staklo je krhki materijal, pad može dovesti do kršenja integriteta kućišta i ispuštanja žive u okoliš.

Zašto prilikom tresenja medicinskog termometra stupac žive počinje padati: objašnjenje

Medicinski termometar

Kod mjerenja tjelesne temperature živim termometrom očitanja uvijek ostaju na maksimalnoj vrijednosti. To je zbog vakuuma unutar mjerne cijevi. Ali zašto, kada tresemo medicinski termometar, stupac žive ne počinje padati? Evo odgovora:

 • Kad osoba trese termometar, ruka postavlja smjer u kojem se uređaj i živa kreću.
 • Tekući metal ima veliko ubrzanje. Zbog naglog zaustavljanja kretanja, živa se nastavlja po inerciji i kroz suženi vrat ulazi u spremnik.
 • Merkur se ne može vratiti natrag bez sile.

Važna pravila kojih morate imati na umu:

 • Ne uzimajte na metalni nos termometra - očitanja će se povećati kad se toplina prenosi rukom, krhki element može se slučajno spustiti, postavit će se pogrešan smjer kretanja.
 • Pri tresenju morate čvrsto uhvatiti zaobljeni gornji kraj, spremnik žive treba biti na suprotnoj strani.
 • Pokreti ruku trebaju biti oštri i usmjereni prema dolje od lakta.

Pitam se: Suženi dio spremnika, živa svojstva i površinska sila napetosti ne dopuštaju da se hladnija tvar nego u spremniku vrati nazad. Stoga će temperatura termometra, ako se ne koristi, uvijek biti u jednom parametru.

"Protresite medicinski termometar" - staklena živa: zašto je potreban?

Medicinski termometar

Instrumenti za mjerenje tjelesne temperature, koji se obično nazivaju termometri, elektronički su i tekući (najčešće živa). Prije mjerenja temperature živim termometrom uvijek recite: "Protresite medicinski termometar" - zašto je to potrebno? Evo odgovora:

 • Tekući termometri dizajnirani su tako da se moraju protresti da bi se ponovno izmjerila temperatura.
 • Čim je osoba izmjerila temperaturu, živa je fiksirana na određenoj točki i ostaje na jednom mjestu.
 • To je zbog činjenice da se živa širi kao rezultat zagrijavanja i s vrha termometra pada u područje gdje se primjenjuju brojevi.
 • Zbog uskog skakača nakon što je mjerenje završeno, tekućina se ne može vratiti.
 • Da biste to učinili, protresite medicinski termometar. U suprotnom možete početi mjeriti temperaturu od vrijednosti zadnjeg mjerenja i tada će očitanja biti pogrešna.

Ali, ako se posljednje mjerenje zaustavilo na oznaci koja nije veća od 36,0 stupnjeva, tada možete izmjeriti temperaturu bez tresenja. Obično se termometar tresu do očitanja od 34-35 stupnjeva.

Pogledajte video: Princip rada generatora naizmenične struje - animacija objašnjenje (Rujan 2019).