Hranjenje bebe

Repe kod dojenja. Je li moguće kuhati repe majci koja doji?

Naš članak će vam reći o korisnim svojstvima repe za dojilje i majku, kao i informacije o tome kako najbolje uvesti ovo povrće u svoju prehranu.

Rođenje sina ili kćeri radikalno mijenja život žene. I ne radi se samo o neprospavanim noćima i beskrajnom pranju. Uz sve to, mlada majka trebala bi pažljivo pratiti svoju prehranu. Uostalom, ako hrani dijete majčinim mlijekom, tada bi se njezina prehrana trebala sastojati samo od onih proizvoda koji će koristiti njenom djetetu.

Zbog toga su žene koje su tek rodile trebale isključiti iz prehrane dovoljno velik broj naizgled korisnih proizvoda. Obično ovaj popis uključuje apsolutno sve voće i povrće koje je crveno. Cvekla se također nezasluženo našla na popisu opasne hrane.

Mnoge mlade majke smatraju ga vrlo štetnim za svoju bebu i odbijaju ga koristiti čak i kad malo poraste. S obzirom na to, da vidimo da li repa nanosi štetu djetetovom tijelu i kada je mlada majka može početi jesti.

Je li alergen na cikle?

Cvekla ne sadrži alergene
 • Vjerojatno su mnogi od nas čuli da je repa alergična hrana koja dovoljno loše utječe na ljudsko tijelo. Ali u stvari, ovo vedro burgundsko povrće najvjerojatnije se može pripisati zdravoj hrani. Budući da sadrži dovoljno velik broj vitamina, minerala i vlakana, njegova redovita upotreba pomoći će tijelu u borbi protiv mnogih bolesti.
 • Ne bi vas trebalo uznemiriti crveno-bordo boja ove korijenske žitarice, ako je jedete u malim količinama, to neće utjecati na dobrobit vaše bebe. S obzirom na gore navedeno, sa pouzdanjem možemo reći da u ovom mirisnom korijenu usjeva nema tvari koje mogu izazvati alergije. No usprkos svemu tome, njegovana majka bi trebala pažljivo uvesti ovaj proizvod u svoju prehranu.
Razlozi zbog kojih dojilja treba jesti repe

Je li moguće kuhane repe matičnoj majci?

 • Cvekla je vrlo koristan proizvod koji je u stanju obogatiti ljudsko tijelo vitaminima i mineralima tijekom cijele godine. Sadrži vitamine skupine B, PP, C, aminokiseline, željezo, kalcij, magnezij i jod koji su jednostavno vitalni i za majku i za njezino dijete. Glavna prednost ovog povrća je da ni nakon toplinske obrade ne gubi svoja korisna svojstva. Štoviše, to je kuhana repa koju preporučuju dojećim ženama da uključe u svoju prehranu.
 • Vjeruje se da tijekom toplinske obrade umiru sve patogene bakterije koje mogu preći u majčino mlijeko i kroz njega štetiti djetetu. Stoga, ako planirate uvesti repe u svoju prehranu, svakako je kuhajte ili kuhajte na pari. Ova metoda kuhanja pomoći će vam da pripremite ne samo sigurno, već i najkorisnije jelo koje će zasićiti majčino mlijeko isključivo potrebnim tvarima.

Korisna svojstva kuhane repe za mamu i dijete

Korisna svojstva kuhane repe. Kuhana repa ne umanjuje korisna svojstva majčinog mlijeka
 • Repe sadrži puno joda koji je potreban da štitna žlijezda pravilno funkcionira. Iz tog razloga, ako majka redovito jede ovo povrće korijena, tada će njezino dijete pravilno razvijati štitnjaču, a razina njezinog hormona će se oporaviti prilično brzo.
 • Visoki udio željeza doprinosi bržem oporavku ženskog tijela nakon porođaja i smanjuje rizik od anemije u djeteta.
 • Također u njegovom sastavu postoji velika količina honina, koji sudjeluje u stvaranju živčanog sustava tek rođenog djeteta. S obzirom na to, redovita upotreba kuhane repe pomoći će vašoj bebi da odraste kao mentalno zdrava osoba.
 • Repe pomaže u borbi protiv opstipacije. Štoviše, pomaže se riješiti ovog problema ne samo mami, već i svojoj bebi. Tvari s laksativnim svojstvima, majčino mlijeko apsorbira se u velikim količinama i doprinosi činjenici da dijete normalizira funkciju rada crijeva. Ne brkajte s proljevom. Proljev od cikle ne uzrokuje dijete, a u slučaju opstipacije, doprinijet će nježnom pražnjenju.

Cvekla kod dojenja: od kojeg mjeseca?

Možete dodati repe u svoju prehranu otprilike tjedan dana nakon rođenja djeteta
 • Kao što ste već shvatili, repa, ako se pravilno kuha, dojilja može jesti bez straha. No, mnoge mlade majke imaju pitanje kada je najbolje uvesti ga u prehranu. Neki pedijatri dopuštaju ženama da jedu repe nekoliko dana nakon otpusta iz bolnice.
 • Tvrde da će vitamini i minerali koji sadrže pomoći i majci i djetetu da oporave snagu što je prije moguće nakon poroda i da se prilagode novim životnim uvjetima. U principu, ako ste i vaše dijete potpuno zdravi, tada možete sasvim sigurno dodati repe u svoju prehranu u prvom mjesecu nakon rođenja.
 • Ali zapamtite da sve prolazi što je više moguće, morate jesti isključivo kuhano povrće. Prvo skuhajte mali usjev korijena, obrišite ga ili narežite na male komadiće i pojedite bez aromatiziranja. Ako dijete nema nikakvu reakciju, sljedeći put možete povećati porciju i dodati povrće s uljem i malo soli.
 • U prvim mjesecima djetetova života možete jesti samo ovaj usjev korijena 2 puta tjedno, Kako dijete odraste, postupno ćete povećavati količinu repe u svojoj prehrani, a možete je i pojesti 3-4 puta tjedno.
 • Ali sve gore navedeno odnosi se isključivo na kuhanu repe. Sirovo povrće je kontraindicirano majkama koje doje tijekom cijelog razdoblja laktacije. Bez toplinske obrade, ovaj proizvod vrlo slabo apsorbira gastrointestinalni trakt žena, a na takvoj pozadini mogu imati problema s gušteračom i crijevima.

Repe u dojenju u prvom mjesecu

Preporučljivo je početi jesti repe s malim obrocima
 • Obično se u prvom mjesecu nakon poroda jelovnik dojilje sastoji od prilično blage skupine proizvoda, koja se sastoji uglavnom od žitarica i male količine zelenog povrća. No, ne samo da se takva prehrana brzo muči, ona također ne zasitiva organizam svim tvarima koje su mu potrebne da se oporavi nakon porođaja.
 • Odličan način za raznolikost vašeg jelovnika je repa. Zbog činjenice da ovo povrće dobro ide uz mnoge proizvode, možete ih nadopuniti s prvim i drugim jelima. U prvim danima nakon rođenja dopušteno je jesti najviše 50 repe dnevno, Na prvi pogled može se činiti da tako vrlo mala doza povrća neće donijeti nikakvu korist.
 • No, čak i takva minimalna količina repe ima blagotvoran učinak na probavni trakt porođaja i što je najvažnije, povećava stvaranje krvi. A upravo je takva mala doza beba bezopasna u prvim danima njegova života. Stoga bi bilo bolje da prvi 7-10 dana jesti ćete repe u najmanjim količinama. Počevši od drugog tjedna, možete postupno povećavati udio ovog povrća u svojoj prehrani.
 • Uz svaki prijem, doslovno dodajte 20 grama i cijelo vrijeme promatrajte kako vaše dijete reagira na vaše postupke. Ako ima osip, privremeno, uglavnom, isključite repe iz prehrane, a zatim je počnite jesti iz količine u kojoj ste se vi i dijete osjećali normalno. Ako je sve u redu, do kraja prvog mjeseca života vaše bebe moći ćete jesti do 200 grama kuhane repe dnevno.

Je li moguće svakodnevno jesti repe s HS-om?

Majka koja njeguje nije preporučljivo jesti repe sve svaki dan
 • U principu, kuhana repa može se jesti prilično često, ali svejedno ne treba to raditi svaki dan. Doista, čak i u kuhanom povrću ostaje oko 50% pigmenta za bojenje, koji se može akumulirati u tijelu žene. Stoga, ako jedete repe svaki dan, onda je vjerojatno da ćete prije ili kasnije ipak vidjeti osip na koži svog djeteta.
 • S obzirom na to, bit će bolje ako pokušate kuhati jela s repe najmanje svaki drugi dan, ili još bolje 2-3 puta tjedno. Ali ipak, ako ovo povrće zaista volite i ne možete ga odbiti, onda pripazite da njegova dnevna doza ne pređe 250 grama, Ako imate problema s jetrom, žuči i bubrezima, onda ne možete jesti repe sve dan. Čak i kuhano povrće u ovom slučaju može pogoršati vaše stanje, a na osnovu toga vaše majčino mlijeko može u potpunosti nestati.
 • Također uzmite u obzir da repa utječe na apsorpciju kalcija. Stoga, ako jedete ovo povrće korijena svaki dan, tada ga dijete možda neće dobiti, a to će odmah utjecati na njegovo blagostanje i razvoj. S obzirom na to, biće bolje ako pokušate jesti repe ne vrlo često čak i u prvim mjesecima života vaše mrvice.
Kako koristiti repe za dojenje?

Je li moguće da se repe s dojenjem: Komarovsky

Doktor Komarovsky savjetuje uključivanje repe u vašu prehranu odmah nakon rođenja
 • Prema dr. Komarovskom, tijekom razdoblja GV izbornika žene bi trebale biti što raznolike. Treba odbiti samo od alkohola, nikotina, dimljene, slane i pržene hrane. Treba sadržavati repe u prehrani dojilje.
 • Samo bi ga žena trebala jesti, vodeći računa o stanju svog zdravlja i karakteristikama djetetovog tijela. Ali u principu, ako su i majka i dijete potpuno zdravi, ovo mirisno povrće može biti prisutno u njihovoj prehrani od prvih dana.
 • Ali kao što je već spomenuto, možete ga jesti tek nakon toplinske obrade. Ali žena može početi jesti sirovu repu tek nakon što dovrši hranjenje mrvica majčinim mlijekom.

Pogledajte video: PRVI KORAK - ŠEĆER U ISHRANI DJECE (Studeni 2019).

Loading...