Zdravlje

Odbijanje mesa - korist ili šteta? Kako odbiti meso? Vegetarijanstvo - odakle započeti?

Vegetarijanstvo je sustav prehrane temeljen na potpunom ili djelomičnom odbacivanju mesa. Naravno, takva "dijeta" ima moralnu stranu problema. Ali, moram odmah reći, u ovom se članku neće uzeti u obzir. Razmotrimo vegetarijanstvo kao sustav prehrane i pokušajmo razumjeti njegove prednosti i nedostatke.

Za i protiv vegetarijanstva

Odbijanje mesa danas je trend. Većina holivudskih glumaca i drugih poznatih osoba ponosni su što ne jedu životinjske proizvode. Međutim, izgledaju sjajno.

Izrada vegetarijanstva sjajna reklama. Ali, morate shvatiti da su mogućnosti prosječne osobe i filmskog glumca, blago rečeno, malo različite. Stoga, prije odustajanja od hrane životinjskog podrijetla, morate saznati sve prednosti i nedostatke takvog izbora.

Koristi od vegetarijanstva - blagodati vegetarijanstva

Budući da hrana biljnog podrijetla sadrži minimalnu količinu masti, odbacivanje mesa omogućava vam da izgubite kilograme. Ovo je jedna od glavnih prednosti vegetarijanske prehrane. Štoviše, mnogi su se pridružili ovom prehrambenom sustavu upravo zbog mogućnosti da dovedu u red svoje tijelo.

Vegetarijanstvo je sjajan način za mršavljenje.
 • Biljna hrana ima malu energetsku vrijednost, ali dobro zasiti želudac.
 • Ako meso zamijenite povrćem i voćem, tada ne možete samo smanjiti potkožnu masnoću, već i ukloniti toksine i toksine iz tijela. Jedenje biljne hrane pomaže normalizaciji metaboličkih procesa u tijelu
 • Kao što pokazuju mnoge studije, sljedbenici vegetarijanstva rjeđe obolijevaju od hipertenzije, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
 • Jela od voća i povrća bogata su vitaminima i mineralima. Minerali poput kalija i magnezija bez kojih ljudsko tijelo ne može normalno raditi mogu se dobiti najvećim dijelom iz biljnih proizvoda: krumpira, banane, heljde
 • Biljna hrana sadrži puno složenih ugljikohidrata koji su izvrstan izvor energije i ne skladište se na bokovima i stražnjici u obliku masti. Zato vegetarijanci izgledaju vitkije i staloženo

Vegetarijanstvo - kont

U biljnoj hrani praktički nema esencijalnih aminokiselina
 • Biljna hrana sadrži mnogo korisnih tvari i vitamina. Ali, u njemu je izuzetno malo najvažnije tvari za sva živa bića - proteina
 • Da, prisutan je u povrću i voću. Ali, biljni protein ima mali sastav aminokiselina. Što ne dopušta da se koristi kao zamjena za protein iz mesa. Štoviše, biljni protein manje se apsorbira u tijelu.
 • Manjak proteina tijekom vremena može utjecati na funkcioniranje imunološkog i reproduktivnog sustava.
 • Naravno, životinjski protein možete zamijeniti biljnim. Da biste to učinili, morate kombinirati proizvode s različitim sastavom aminokiselina u svojoj prehrani. Ali, to je vrlo teško uzeti u obzir i barem je potrebno imati posebno obrazovanje
 • No, vegetarijanci ne bi trebali zabrinjavati samo nedostatak proteina. Ako se odlučite napustiti meso, u svoju prehranu morate uključiti hranu bogatu željezom. Ova makroćelija je široko rasprostranjena u biljnom svijetu. Ali, željezo se apsorbira iz biljnih proizvoda mnogo gore nego iz mesa
Vegetarijanci riskiraju snižavanje hemoglobina

Manjak željeza može dovesti do smanjenja hemoglobina i endokrinih poremećaja.

VAŽNO: Željezo se najbolje apsorbira limunskom ili askorbinskom kiselinom. A također i s fruktozom. To morate uzeti u obzir pri odabiru vegetarijanske prehrane.

Ako se odlučite napustiti meso, također morate znati da će najvjerojatnije vaše tijelo početi gubiti vitamine: B2, B12, A, D i elemente u tragovima: selen, bakar, cink i kalcij. Stoga je vrlo važno povećati potrošnju biljnih proizvoda u kojima su te tvari prisutne u velikim količinama.

Također je vrijedno razmotriti financijsku stranu problema. Cijene svježeg voća i povrća danas su prilično visoke. Pogotovo zimi. Osim toga, mnogi vegetarijanski recepti zahtijevaju uvezeno voće i povrće, koje je teško zamijeniti domaćim proizvodima.

Odbijanje mesa - plusevi

Odbijanje mesa može zaista dati svoje prednosti. Prema britanskom časopisu za istraživanje raka, vegetarijanci imaju 12% manju vjerojatnost da imaju rak od ljudi koji redovno jedu meso. No, nažalost, britanski stručnjaci nisu pružili podatke o tome koliko je ljubitelja mesa pojelo.

Želudac lakše probavlja biljnu hranu
 • Biljna hrana se lakše probavlja. Pogotovo ako nije podvrgnut toplinskoj obradi. Stoga se vegetarijanci, a posebno sirovi prehrani, brže oporavljaju
 • Treba im manje sna. To je zbog činjenice da biljna hrana, zahvaljujući enzimima, oslobađa teret iz probavnog sustava. I tijelo troši manje energije na svoju probavu
 • Ako odbijate meso, možete smanjiti razinu kolesterola u tijelu. Prvo, jedan od razloga porasta ove tvari u tijelu je masna hrana životinjskog porijekla. Drugo, biljna hrana sadrži tvari koje mogu ukloniti višak kolesterola iz tijela. Češnjak je posebno poznat po tome.
 • Također morate znati da s prekomjernom konzumacijom mesnih proizvoda, crijeva neće ih moći brzo obraditi. To će dovesti do truležih procesa u tijelu. Počet će formirati toksine koji će, kada se gutaju, uzrokovati razne probleme

Slabosti odbijanja mesa

 • Odbacivanje životinjskih proizvoda ima i svoje nedostatke:

  Ako se ipak odlučite odreći mesa, onda ozbiljno razmislite o svojoj prehrani. Neke aminokiseline iz ovog proizvoda neophodne su za ljudsko tijelo i mogu ga unositi samo izvana.

 • A ako vegetarijanac u početku ne primijeti promjene, onda će nakon 5-7 godina predstavnik takvog sustava prehrane izgubiti imunitet
 • Posebno negativno utječe na nedostatak životinjskih proizvoda na dječjem tijelu. Dijete treba meso i ribu za rast. Pored bjelančevina, takva hrana sadrži i veliku količinu hranjivih tvari koje djeci trebaju za pravilan razvoj.
 • Korištenjem biljne hrane možete "zatvoriti" potrebe tijela za alfa-linolenskom kiselinom, ali ne i omega-3. Ali, upravo je ova masna kiselina tijelu potrebna za pravilan rad mišićno-koštanog sustava, živčanog i kardiovaskularnog sustava
 • Bez Omaga-3 nemoguće je održavati red i kosu. Naravno da u svoju prehranu možete uključiti više oraha i lanenog ulja. Ali onda tu hranu morate jesti cijeli dan
Biljni proizvodi ne mogu pokriti nedostatak omega-3

Kreatin ulazi u tijelo s mesom. Ova tvar se nalazi u velikim količinama u govedini. Ako odbijete meso, vegetarijanci mogu razviti nedostatak kreatina. Što će utjecati na umor, smanjiti fizičku aktivnost i pamćenje.

VAŽNO: Odbacivanje mesa u početku će dati mnoge pozitivne bodove. No, kada tijelu počnu nedostajati hranjive tvari koje se mogu dobiti samo iz mesa, može početi neispravno. Zbog toga morate biti vegetarijanac 5 dana u tjednu, izdvajajući za sebe dva dana kako biste ispunili potrebe tijela za hranom životinjskog porijekla. Sjetite se, na početku članka nisu obećana moralna pitanja. Samo znanost.

Kako odbiti meso?

Ako ste odmjerili prednosti i nedostatke i odlučili se odreći svega takvog mesa, tada ne smijete odmah započeti kampanju za ostatak od sedam, a još više za uspostavljanje biljne prehrane za svoju djecu.

Prije konačnog odbacivanja mesa, za to morate pripremiti svoj gastrointestinalni trakt. Da biste to učinili, trebate napraviti nekoliko dana posta: kefir, povrće i voće. Nakon čega je potrebno postepeno odbiti prvo meso, a potom i juhe na bazi njega.

VAŽNO: Neka područja vegetarijanstva uključuju jedenje ribe, jaja i drugih životinjskih proizvoda. A za razliku od strogih smjernica takvog sustava prehrane, na tijelo se ne utječe tako negativno.

Nakon što iz svoje prehrane izuzmete kobasice, dimljeno meso i drugu "štetnu" mesnu hranu, možete krenuti dalje i izuzeti ostale manje štetne namirnice. Ali istodobno, morate pratiti svoju prehranu i nadoknaditi gubitke. Uz pomoć graha, orašastih plodova i soje možete povećati količinu konzumiranih proteina, željeza i vitamina.

Soja je jedan od najboljih izvora proteina u vegetarijanstvu.

Vrlo je važno uključiti hranu bogatu kalcijem u svoju prehranu. Na primjer, šparoge, grožđice, kupus i, ako uvjeravanje dopušta, mlijeko i jaja. Tofu grah od tofua pomoći će ispuniti potrebu ne samo za vitaminima, već i bjelančevinama. A kao izvor cinka možete odabrati heljdu i kukuruz.

Nakon što odbijete meso, morate dobro diverzificirati svoju prehranu. Svakako kupite knjigu vegetarijanskih recepata i svakodnevno otkrivajte novo jelo. Pire od gljiva, pasta od graha, punjeno povrće, pizza s paprikama i gljivama, palačinke s voćnim punjenjem itd. ... Sve to može zauvijek pomoći odustati od mesa. Naravno, ako takav problem postoji.

Odbijanje posljedica mesa

Vegetarijanstvo ima određene prednosti. Biljna hrana prirodni je antibiotik koji suzbija patogene bakterije koje se umnožavaju u crijevima. Uz to, hrana bez životinjskih proizvoda može smanjiti razinu lošeg kolesterola. Što smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Hrana na bazi biljaka smanjuje rizik od bolesti srca

Ali, biljna hrana ne sadrži neke važne aminokiseline koje naše tijelo ne može sintetizirati. Što je čini njenom inferiornošću. Štoviše, takav sustav prehrane ne dopušta tijelu da u potpunosti primi vitamin D.

Njegova količina u biljnim proizvodima je minimalna. Štoviše, preostale tvari takvih proizvoda ometaju normalnu apsorpciju ovog vitamina. Posebno je opasno odbacivanje mesa u djetinjstvu. U Sjedinjenim Državama postoji čak i dijagnoza rahitisa u adolescenciji. A obično se daje djeci vegetarijanaca.

Promjene u tijelu nakon odustajanja od mesa

 • Kada odbija meso, osoba počinje primati nekoliko važnih tvari. Uključujući vitamin B12. Važnost ovog vitamina teško je precijeniti. Neophodna je za stvaranje i rast krvnih stanica
 • Stoga njegov nedostatak može dovesti do nepovratnih posljedica. Neke kliničke studije pokazale su da nedostatak ove tvari u majci vegetarijanke čak uzrokuje anemiju u djeteta koje doji. O takvim studijama možete vidjeti članak u časopisu Klinička kemija i laboratorijska medicina, 2009
 • Još jedna negativna promjena koja se događa u tijelu prilikom odbijanja mesnih proizvoda je slabljenje koštanog tkiva. Usput, za to je zaslužan i spomenuti vitamin B12. Osim toga, vegetarijancima nedostaje i vitamin D, koji je odgovoran i za kvalitetu kostiju
 • Zbog toga je mineralna gustoća kostiju vegetarijanaca niska. Što dovodi do čestih lomova među predstavnicima takvog sustava prehrane. O tome možete čitati u časopisu. Pedijatrijska endokrinologija, dijabetes i metabolizam, br. 3, 2010

Savjeti i izjave

Biti ili ne biti vegetarijanac odlučuje svatko

Kiril. Sve ovisi o samoj osobi. Ako na svakom uglu vrišti da je vegetarijanac, a sjedi na pecivima i drugim proizvodima od brašna, od takvog sustava prehrane neće biti koristi. Umjesto toga, čak i suprotno. Vegetarijanstvo nije samo nedostatak mesa u prehrani. To je točno sustav napajanja. Potrebno je proučiti i odabrati uravnoteženu prehranu. Inače možete naštetiti svom tijelu.

Svetlana. Moja majka radi kao gastroenterolog. Ona kaže, napominje mnoge prednosti vegetarijanstva, ali također kaže da meso ne možete u potpunosti odbiti. Samo u mesnim proteinima apsorbira se 98%. A željezo iz takvih proizvoda je lakše dobiti. Obično se vegetarijanci osjećaju sjajno nekoliko godina. A to jača njihovo vjerovanje u odbijanju mesa. Ali tada tijelo neke tvari u potpunosti proizvodi. Što može dovesti do problema sa začećem djeteta, pa čak i do anemije.

Pogledajte video: Ip Man: nace la leyenda, la vida real del maestro de Bruce Lee 1 (Studeni 2019).

Loading...