Obitelj

Ljubičasta boja - kombinacija s drugim bojama u unutrašnjosti: pravila, stol. Kombinacija ljubičaste i zelene, žute, sive, crvene, plave, bež, ružičaste, tirkizne, smeđe, crne, svijetlo zelene, ružičaste, bordo, plave, zlatne, bijele u unutrašnjosti: ideje, fotografije

U članku ćete saznati o tome što možete kombinirati ljubičastu boju u unutrašnjosti tako da je soba izgledala stilski, moderno i evocirala samo pozitivne emocije.

Ljubičasta boja - kombinacija s drugim bojama u odjeći i interijeru: pravila, tablica boja

Ljubičasta je simbioza dvije osnovne boje: plave i crvene. Ljubičasta boja oduvijek je bila vrlo popularna, jer osim neobičnog vanjskog znaka (ugodne nijanse), ima određeni "karakter" i dodatak mističnosti.

Ljubičasta boja često odabiru dizajneri odjeće i interijera. Sviđaju mu se jer je u stanju pozitivno i umirujućim svojstvima utjecati na osobu, ne samo da naglašava njegove osobine, već i stvara određeno raspoloženje. Violet često biraju kreativni ljudi, individualisti, umjetnici i glazbenici, ženstvene individue, pa čak i sebični ljudi.

Ljubičasta - pozitivna boja, ovisno o svojoj zasićenoj ili pastelnoj hladovini, može dati ili toplinu ili hladnoću. Na toj karakteristici treba graditi, odabirom kombinacija boja u odjeći ili interijeru. Postoji posebna tablica nijansi i njihovih kombinacija koja se vrlo lako koristi za izradu kombinacija (vidi dolje).

Vrijedi napomenuti da je ljubičasta jedna od univerzalnih boja koja u stanju se uskladiti s mnogim hladnim i toplim nijansama, upravo zahvaljujući onome što je mješavina plave i crvene boje. Idealne kombinacije ljubičaste bit će sa "srodnim" nijansama (plava, plava, ružičasta, crvena) ili potpuno neutralne: siva, crna, bijela.

Tabela podudaranja boja Kombinacija ljubičaste sjene Ljubičaste kombinacije boja Harmonična kombinacija boja

Kombinacija ljubičaste i zelene, svijetlo zelene boje u unutrašnjosti: ideje, fotografije

Prilikom stvaranja interijera kuće ili ureda u ljubičastoj boji, morate imati na umu da ta boja ni na koji način ne bi trebala biti dominantna. On "dobro" igra u drugoj i trećoj ulozi, ali uloga glavne boje će sobu učiniti depresivnom i "pritiskom" na osobu.

Jedna od najmiroljubivijih kombinacija boje ljubičice je kombinacija sa svijetlo zelenom. Činjenica je da je takva kombinacija vrlo česta u prirodi (sjetite se, barem ljubičice ili šarenice) i stoga ne izaziva disonancu. Osim toga, svijetlo zelena ili svijetlo zelena boja savršeno se ističe zasićeno ljubičastom i naglašava svu svoju dubinu (u tamnim bojama) ili lakoću (u pastelnim bojama).

Ako uređujete sobu u ovim nijansama, važno je znati da je najbolje dati ljubičastoj "ulogu" površina: podova, stolova, prekrivača, sjedala stolica, sofe i slično. Dok se svijetlo zelena koristi kao dominantna boja zidova. Tako će soba ostati svijetla i kontrastna, jer će se dvije "konkurentne" boje neprestano nadmetati u svojoj superiornosti.

Pored toga:

 • Ako želite sobu učiniti ljubičastom i zelenom bojom ne tako zasićenom i svijetlom, u sobu dodajte neutralne tonove: sivo-smeđu, sivu, maslinastu, crnu, bijelu.
 • Zanimljivo rješenje je da ukras jednog zida u sobi postane ljubičast, dok će ostala tri biti svijetlozelena. Takav se dizajnerski potez najčešće koristi u rekreacijskom prostoru (mjesto sofe, fotelje, stolića za kavu ili televizor).
 • Dopunite unutrašnjost sobe dodacima i dekorom u odgovarajućim bojama, na primjer, ljubičastim vazama, zavjesama, buketima cvijeća na stolu, kauč-jastucima, stolnjacima.

Ideje interijera u ljubičastoj i zelenoj boji:

Opcija interijera broj 1 Opcija interijera broj 2 Opcija interijera broj 3 Opcija interijera broj 4 Opcija interijera broj 5

Kombinacija ljubičaste i žute boje u unutrašnjosti: ideje, fotografije

Još jedna "prirodna", prirodna i skladna kombinacija boja koja se često može naći u prirodi i koja ne izaziva negativne emocije su ljubičasta i žuta. Ove boje izgledaju sjajno zajedno, ali samo ako žuta dominira, a ljubičasta ga nadopunjuje.

No, bogato žuto također se ne smije „zloupotrijebiti“ prilikom stvaranja dizajna interijera. Najbolje je dati prednost pastelnim nijansama ili ih razrijediti neutralnim i "mirnim" tonovima, poput smeđe, bež, sive.

Savjet:

 • Dizajn ljubičaste i žute boje mora nužno biti prisutan u svijetloj i prepunoj suncu sobi, inače "riskira" da se jednostavno ne otvori u svom sjaju i postane pretjerano depresivan, mračan, nije zanimljiv.
 • Najbolje je koristiti kombinacije ne svijetlih „čistih“ boja, već njihovih slabih nijansi, kako biste bili sigurni da će se „ukorijeniti“ i neće izazvati negativne emocije.
 • Ove su boje savršene za ukrašavanje dječjih soba, kuhinja i hodnika. U spavaćim sobama treba koristiti krevet i svijetle boje.
 • U žutoj sobi, ljubičasta može biti izvrsno sredstvo za razgraničenje prostora u zone. Da biste to učinili, možete obojiti jedan zid (na primjer, na mjestu gdje je sofa ili TV) ili tepih na podu.
 • Zapamtite da se obje boje mogu nazvati "podebljanim", što znači da ih se ne umarate brzo i soba vam ne izgleda "prkosno", trebali biste skladno odabrati svaki dodatak, predmet ukrasa ili namještaj u sobi.

Primjeri interijera u ljubičastoj i žutoj boji:

Opcija dizajna interijera broj 1 Opcija dizajna interijera broj 2 Opcija dizajna interijera broj 3 Opcija dizajn interijera broj 4 Opcija za dizajn interijera broj 5

Kombinacija ljubičaste i sive u unutrašnjosti: ideje, fotografije

Siva boja je vrlo "mirna" i zasluženo se naziva neutralnom, jer savršeno odvaja druge boje koje su joj "susjedne", a da ne izazove disonancu i negativne emocije. Siva boja je nevjerojatna, jer istodobno može biti dominantna u unutrašnjosti i istodobno ne privlačiti pažnju, usredotočujući se na druge nijanse prisutne u sobi.

Kombinacija ljubičaste i sive boje je istovremeno vrlo mirna i "zanimljiva". Kombinirajući ove boje, možete dati prednost i zasićenoj tamnoj boji i pastelnoj nijansi ljubičaste. Istodobno, siva može biti prisutna u unutrašnjosti u nekoliko nijansi, što će dati strukturu sobe i kontrast.

Savjet:

 • Savršen dizajn sobe postići ćete ako zasjenite ove dvije boje (ljubičastu i sivu) neutralnim nijansama, poput bijele.
 • Možete dodati i svijetle boje sive i ljubičaste, na primjer, svijetlo zelene, žute, tirkizne boje - one će privući pažnju, ali neće biti neskladne.
 • Ova kombinacija boja savršena je za ukrašavanje bilo koje sobe: hodnika, spavaće sobe, kuhinje, hodnika, pa čak i ureda.

Opcije interijera u sivoj i ljubičastoj boji:

Opcija interijera broj 1 Opcija interijera broj 2 Opcija interijera broj 3 Opcija interijera broj 4 Opcija interijera broj 5

Kombinacija ljubičaste i crvene boje u unutrašnjosti: ideje, fotografije

Kombinacija ljubičaste i crvene boje u unutrašnjosti

Kombinacija crvene i ljubičaste boje u unutrašnjosti uvijek je odvažna odluka za svijetle i umjetničke ličnosti. Međutim, ove su boje prilično prihvatljive u prihvatljivim količinama. Činjenica je da će potpuno crvena ili ljubičasta soba, naravno, tlačiti i vršiti pritisak na osobu. Dok je tonirana neutralnim sivim, bež, bijelim ili čokoladnim nijansama i upotpunjena živopisnim ljubičastim i crvenim elementima, bit će vrlo moderna, zanimljiva i živopisna.

Savjet:

 • U jednoj sobi istodobno možete kombinirati nekoliko nijansi ljubičaste i crvene boje, ali nemojte ih zlostavljati.
 • Osnovna boja za sobu idealna je bijela, siva ili blijedo bež.
 • Da bi se crvena i ljubičasta uskladila, obratite pažnju na sjenila patlidžana, umjesto zasićene plavo-ljubičaste boje.

Kombinacija ljubičaste i bordo boje u unutrašnjosti: ideje, fotografije

Burgundija je duboka, duboka, tamna nijansa crvene. Sasvim je sposobna kombinirati ljubičastu boju s toplim tonovima, posebno s patlidžanom. Takvo se bojanje može uspješno koristiti za ukrašavanje spavaćih soba, hodnika, a također u nekim slučajevima uredskih soba. Kako soba nije previše provokativna i svijetla, pokušajte ove smjele boje „razrijediti“ nekim neutralnim nijansama, na primjer, blijedo ružičastom, bež, sivo plavom ili smeđom.

Opcije interijera s ljubičastom i crvenom, bordo bojom:

Opcija interijera broj 1 Opcija interijera broj 2 Opcija interijera broj 3 Opcija interijera broj 4 Opcija interijera broj 5

Kombinacija ljubičaste i plave boje u unutrašnjosti: ideje, fotografije

Ljubičasta i plava su "srodne" boje i stoga se mogu savršeno uklopiti i kombinirati ako se koriste za dizajn interijera. Posebno se uspješno usklađuju one kombinacije u kojima se ljubičasta koristi s plavim ili plavim tonom. Ova je kombinacija savršena za ukrašavanje spavaćih soba, ureda i hodnika.

Uz to se u te tonove može uspješno dodati siva, bijela, antracitna, crna, sivo-smeđa. Svijetle nijanse koje mogu biti prisutne kao ukrasni elementi (ukrasi za zidove, namještaj, slike, stolove, staklo, zavjese i tako dalje) ne izazivaju nesklad.

Savjet:

 • Kako bi se spriječilo da soba bude previše tamna u ljubičastim i plavim tonovima, važno je zapamtiti da prvo mora biti dobro osvijetljeno suncem, a drugo, njegovi zidovi trebaju imati svijetlu i svježu hladovinu (neutralni ton).
 • Ove svijetle boje mogu se koristiti kako odvojeno, tako i u kombinaciji, na primjer, skupljajući šarene zavjese, presvlake namještaja, jastuke, posteljinu, pa čak i pozadinu.
 • Preporučljivo je osigurati da jedna od tih boja (ljubičasta ili plava) još uvijek dominira, što znači da ih ima više.
Opcija interijera broj 1 Opcija interijera broj 2 Opcija interijera broj 3 Opcija interijera broj 4 Opcija interijera broj 5

Kombinacija ljubičaste i bijele boje u unutrašnjosti: ideje, fotografije

Bijela je univerzalna boja, što znači da se lako može kombinirati s bilo kojom nijansom iz palete boja. Skladna, lijepa, uredna i smirena (ali istovremeno zanimljiva), dobiva se kombinacija bijele i ljubičaste boje. Bez obzira na to koliko je bijele (mliječne, pjegave) boje u vašoj unutrašnjosti, ako je u njoj najmanje 10% ljubičasta, ona će i dalje biti svijetla, uočljiva, upečatljiva i istaknuta kao cjelokupni dizajn.

Najbolje je ove dvije boje nadopuniti drugom, svijetlom ili neutralnom. Ljubičasta se može savršeno koristiti za zoniranje, slikanje određenog zida s njom, širenje tepiha ili uređenje namještaja.

Savjet:

 • U jednoj sobi bolje je koristiti srodne tonove, a ne kršiti pravilo "tri boje" kako soba ne bi izgledala bez ukusa i pretjerano prkosno.
 • Previše „bijele“ prostorije izgledat će poput bolnice, stoga pokušajte ne koristiti samo bijelu boju u ukrašavanju zidova, poda i stropa.
 • Bilo koji ukrasni elementi i ukrasi širokog spektra boja pomoći će sobi učiniti zabavnijom i zanimljivijom.

Opcije interijera u ljubičastoj i bijeloj boji:

Opcija interijera broj 1 Opcija interijera broj 2 Opcija interijera broj 3 Opcija interijera broj 4 Opcija interijera broj 5

Kombinacija ljubičaste i bež boje u unutrašnjosti: ideje, fotografije

Bež boja je neutralna, što znači da je idealna za kombiniranje s bilo kojom nijansom ljubičaste. Soba u tim bojama izgleda vrlo zanimljivo i moderno. Istodobno, može se potpuno sigurno razrijediti bilo kojim drugim tonovima, bilo povezanim i kontrastnim.

Savjet:

 • Ako koristite toplu nijansu bež boje, preporučljivo je kombinirati je s toplim nijansama ljubičaste (isto se pravilo treba pridržavati i u hladnim nijansama).
 • Dominantna boja u sobi i dalje bi trebala biti bež, a uloga „komplementara“ pripast će ljubičastoj boji.
 • Ova je boja savršena za ukrašavanje bilo koje sobe za opuštanje i rad.

Opcije interijera u bež i ljubičastoj boji:

Opcija interijera broj 1 Opcija interijera broj 2 Opcija interijera broj 3 Opcija interijera broj 4 Opcija interijera broj 5

Kombinacija ljubičaste i ružičaste u unutrašnjosti: ideje, fotografije

Ružičasta boja je "povezana" s ljubičastom, što znači da će se savršeno uklopiti s njom u unutrašnjost. Glavna stvar je ne pretjerivati ​​s količinom ljubičastih i ružičastih elemenata, a također nadopuniti sobu osnovnom, osnovnom sjenom.

Ova kombinacija boja vrlo je ženstvena i uvijek daje tople, pozitivne, nježne osjećaje. Savršen je za ukrašavanje spavaćih soba, jaslica i salona, ​​kupaonice.

Opcije interijera u ljubičastoj i ružičastoj boji:

Opcija interijera broj 1 Opcija interijera broj 2 Opcija interijera broj 3 Opcija interijera broj 4 Opcija interijera broj 5

Kombinacija ljubičaste i tirkizne boje u unutrašnjosti: ideje, fotografije

Tirkizna boja "povezana" sa zelenom i plavom bojom, koja se savršeno stapa s ljubičastom, što znači da ove dvije boje imaju pravo na suživot u istoj sobi. Uz to, tirkizna boja savršeno podnosi dubinu ljubičaste boje, pokazujući svu svoju zasićenost i kontrast.

Interijer u tirkiznim i ljubičastim tonovima izgleda vrlo podebljano, moderno i stilski. Može se vrlo uspješno nadopuniti svijetlim neutralnim tonovima (siva, bijela, blijedo bež).

Opcije interijera u ljubičastoj i tirkiznoj boji:

Opcija interijera broj 1 Opcija interijera broj 2 Opcija interijera broj 3 Opcija interijera broj 4 Opcija interijera broj 5

Kombinacija ljubičaste i smeđe boje u unutrašnjosti: ideje, fotografije

Smeđa boja može se kombinirati s ljubičastom u unutrašnjosti. Da biste kombinirali različite nijanse, preporučuje se davati prednost prigušenim i pastelnim, kao i sivim tonovima. Smeđa je vrlo "mirna" boja i vrlo je poznata, voljena ljudskim okom. U unutrašnjosti je najbolje kombinirati nekoliko nijansi smeđe boje, dodajući bež i svijetle ljubičaste naglaske nebu.

Opcije za unutrašnjost ljubičaste i smeđe boje:

Opcija interijera broj 1 Opcija interijera broj 2 Opcija interijera broj 3 Opcija interijera broj 4 Opcija interijera broj 5

Kombinacija ljubičaste i crne boje u unutrašnjosti: ideje, fotografije

Crna boja kombinira se s bilo kojom nijansom iz palete boja. No, prilikom dizajniranja sobe važno je zapamtiti da će obilje crne i ljubičaste boje učiniti sobu zastrašujućom, opresivnom i depresivnom. Stoga je važno ove dvije dominantne boje „razrijediti“ jednom ili dvije neutralne, na primjer, bijelom i sivom ili smeđom i bež.

VAŽNO: Unutrašnjost, koja je izrađena ljubičasta i crna, izgleda vrlo podebljano i moderno. Ovo je rješenje savršeno za ukrašavanje bilo koje sobe u kući.

Opcije interijera u ljubičastoj i crnoj boji:

Opcija interijera broj 1 Opcija interijera broj 2 Opcija interijera broj 3 Opcija interijera broj 4 Opcija interijera broj 5

Pogledajte video: Uradi sam: Postupak bojenja zidova (Ožujak 2020).