Kućni ljubimci

Mačka je jela novorođene mačiće: razlozi. Što učiniti kako mačka ne bi pojela novorođene mačiće?

Majčinska ljubav je neodoljiva i neobjašnjiva sila. Ali kod životinja se često događa da majka pojede dijete.

Ljubazne brižne mame koje ližu i štite prilaze svojoj bebi - to je način na koji obično vidimo mačke koje su tek rodile. A sve je nevjerojatnija situacija u kojoj ona uništava vlastitog mačića. Međutim, takvi se slučajevi događaju i to vrlo često.

Mačka je jela novorođene mačiće: razlozi

Prvo, imajte na umu da su i mačka i mačka sposobni uništiti novorođenog mačića. Naravno, razlozi zbog kojih to rade su različiti. Mužjak može jesti bebe kako bi ubrzao početak sljedećeg estrusa kod ženke, jer je tijekom hranjenja beba estrus nemoguć. Iako je kanibalizam obično neuobičajen za mačke koje stalno žive u istoj sobi kao i ženka, bolje je ne dopustiti dojilji majci da bude u blizini drugih životinja.

Ženka može jesti mačiće, a takvi slučajevi također nisu neuobičajeni - u cjelini do 12-13% novorođenčadi umre. Zašto se to događa?

Može jesti
 1. U pravilu ženka to radi u odnosu na mrtvorođene ili naizgled bolesne mačiće. Ako ima pobačaj - pojede sve prerano leglo, uključujući i posljednje. To se objašnjava prirodnim razlozima: mačka osigurava da se zdravo potomstvo ne zarazi.
 2. Ako je leglo vrlo veliko, mačka nije uvijek u stanju nahraniti sve mačiće. Stoga uništava najslabije, dajući priliku za preživljavanje snažnijih.
 3. U opetovanoj trudnoći, koja je prebrzo započela nakon rođenja, mačka nema dovoljno snage da ostavi potomstvo, pa može uništiti i mačiće. Stoga pazite da vaša mačka ne "hoda" više od jednom godišnje.
 4. Ako mačka ne može u svakom pogledu osigurati potomstvo sigurnom mjestu za hranjenje, može doći do stresa, što dovodi do jela mačića.
 5. Nedovoljna prehrana same mačke, što utječe i na količinu mlijeka i na stanje ženke.
 6. Dob u kojoj mačka više nije u mogućnosti podnijeti i nahraniti potomstvo.
 7. Poremećaj hormonske pozadine, u kojem lovni instinkt prevladava nad majčinom.
 8. Ako pokupite novorođeno mače, mačka ga možda neće prihvatiti zbog mirisa drugih.
 9. Mačići uklonjeni carskim rezom mogu biti žrtve majčinskog instinkta koji se kod mačke nije probudio, jer rođenje nije bilo prirodno.
 10. Mačka može pri prvom rođenju pogrešno pojesti mačića: nalazi se u postporođajnom šoku i može jednostavno zbuniti živu bebu s mrtvom.
 11. Mačka može ozlijediti mačića tijekom rezanja pupčane vrpce. U tom slučaju ona ga može shvatiti kao neživog.
Razloga je mnogo

Postoji i verzija da ako mačka jela novorođena mačića, to je uzrokovano egoizmom pripitomljene mačke koja ne želi konkurenciju za mjesto u srcu vlasnika. Je li istina ili ne, teško je reći, jer se ponašanje i instinkti domaće mačke razlikuju od onih koji su razvijeni u prirodnim uvjetima.

Koje mjere treba poduzeti kako mačka ne bi pojela novorođene mačiće?

Ne znamo kako će se ponašati samo mačka koja je rodila. Ali prema nekim znakovima, može se pretpostaviti da je u stanju uništiti potomstvo. To se može dogoditi ako mačka ima hiperaktivnost, nije stalno s mačićima, bježi od njih. Osim toga, mačići su u opasnosti kada je otvoren pristup drugim mačkama.

djeca
 • Treba li majku spriječiti ubojstvo mačića? Teško. Doista, u takvom slučaju pokreću se instinkti, uz pomoć kojih sama priroda govori mački najtačniju odluku. Stoga, ne biste trebali birati lijekove za medicinsko liječenje vaše mačke - ona je u redu.
 • Ako uzgajate određenu pasminu mačaka, tada morate obratiti pažnju na to je li životinjama svojstven takav agresivan stav prema leglu. Moguće je da može postati nasljedna, stoga ne sprečava da takve mačke budu isključene iz procesa uzgoja.
 • I samo u slučaju (prilično rijetko), ako je veterinar utvrdio kršenje hormonalne pozadine mačke, možete se obratiti lijekovima s progestinima.

Da se minimizira situacija gdjemačka jela novorođena mačića, o leglu treba zabrinuti unaprijed, pripremivši prikladno mjesto za njih. Najbolje je koristiti prikladan okvir koji je dovoljno prostran da tijekom hranjenja ima dovoljno prostora. Treba ga staviti na osamljeno mjesto gdje malo hodaju, nema jarke svjetlosti i oštrih zvukova.

Ako mačka jasno pokazuje agresiju i kanibalizam prema svojim mačićima, možete pokušati spasiti mačiće izolirajući ih od njihove majke. Morate im pokušati pružiti majčinski kolostrum vezanjem na ženku. Ali ako je majka i dalje agresivna prema djeci, djeca trebaju potpunu izolaciju. Možete ih hraniti uz pomoć umjetnih mješavina ili polako postaviti drugu medicinsku sestru, hraneći vlastite mačiće.

Morate se nahraniti

Ne kažnjavaj mačku, koji je jeo njezine mačiće, Već je pretrpjela patrimonijalan i postnatalni stres, a vodio se isključivo instinktom, a ne zlim namjerama ili podmuklim karakterom. Samo trebate shvatiti zašto je mačka uništila svoje potomstvo i razmišljati o tome kako izbjeći ponavljanje situacije u budućnosti.

Pogledajte video: Vaše mače i vi - Royal Canin (Studeni 2019).

Loading...