Zanimljivo

Kako piti konjak po etiketu - s čime, iz kojih čaša i što jesti: kultura pijenja konjaka. Napitak od konjaka: s kojim sokom, toplim ili hladnim? Koliko možete piti konjak?

Kako piti konjak i koji je najbolji način da ga ugrizite?

Većina ljudi se odnosi na konjak kao obični alkoholni napitak, pa čak i ne razmišljaju o činjenici da ga treba konzumirati u skladu s nekim pravilima. U stvari, ovo žestoko piće otkriva svoj pravi okus i aromu samo onima koji ga znaju pravilno podnijeti.

Ako ne slijedite sva pravila etiketa za uporabu konjaka, nećete moći u potpunosti iskusiti njegovu sofisticiranost i snagu. Naš članak će vam reći kako pravilno piti ovaj plemeniti napitak.

Kako piti konjak po etiketu - s čime, iz kojih čaša i što jesti: kultura pijenja konjaka

Pravila za piće konjaka

Kao što ste vjerojatno već shvatili, konjak je posebno piće i nepoželjno ga je piti iz običnih čaša. Ako se želite osjećati kao pravi aristokrat, onda se pobrinite i kupite posebne naočale. Prema pravilima etiketa, to bi trebalo biti kuglasto staklo na kratkoj nozi, izrađeno od prozirnog stakla ili kristala.

Konvencionalno se takve naočale mogu podijeliti na muške i ženske. Vizualno su potpuno identični, njihova je jedina razlika u volumenu. Ženkama se u pravilu poslužuje konjak u čašama od 170 ml, a muškarcima u 240 ml. Osim toga, za piće ovog jakog napitka možete koristiti čašu u obliku tulipana s volumenom od 140 ml.

Što se tiče grickalica koje se poslužuju rakijom, onda postoje određena pravila. Navikli smo da na njemu treba poslužiti tanke kriške limuna. Zapravo je takvo predjelo više svojstveno postsovjetskom prostoru. U drugim se zemljama na klizaljke poslužuju gorka čokolada, jagode, orasići sufle ili morski plodovi.

Pije konjak: s čime, osim kola, s kojim sokom da bude ukusan?

Konjak se može pomiješati s voćnim sokom

Koliko god čudno zvučalo, visokokvalitetni konjak otkriva se vrlo dobro kada se miješa sa sokom. Ako pomiješate tri dijela rakije i dio soka, dobit ćete prilično jak koktel koji se može poslužiti muškarcima.

Ako želite napraviti piće za žene, onda pomiješajte konjak i sok u jednakim dijelovima i svakako razrijedite sve s drobljenim ledom. Takav koktel najbolje je poslužiti u visokoj čaši i konzumirati ga kroz cijev.

Sokovi pogodni za konjak:

  • loza
  • narančasta
  • nar
  • trešnja
  • jabuka

Konačni napitak: toplo ili hladno, koja temperatura?

Temperatura rakije prije posluživanja

Konjak se odnosi na ona pića koja se ne otvaraju na vrlo niskim i vrlo visokim temperaturnim pokazateljima. S obzirom na to, ako želite osjetiti sve note ovog aromatičnog pića, zagrijte ga na sobnu temperaturu.

Da bi se postigli idealni pokazatelji temperature, konjak će se morati držati iznad male svijeće ili jednostavno zagrijati čašu svojom toplinom. Istina, zapamtite da bi u čaši trebalo biti jako malo alkoholnog pića.

Ako govorimo o hladnom konjaku, onda se najčešće miješa s malom količinom tople kave i poslužuje gostima u ovom obliku. Kava zagrijava alkohol i to ga čini mekšim i aromatičnijim.

Koliko možete piti konjak?

Konjak pijte u malim obrocima

Odmah želim reći da je konjak snažno piće, pa ga je piti u velikim dozama nepoželjno. Dakle, vjeruje se da zdrava osoba može konzumirati 20-30 ml alkohola dnevno. Sve što se popije iznad ove norme već šteti tijelu.

To, naravno, ne znači da ga više ne možete koristiti. Ako ste bili pozvani u posjet, onda si možete priuštiti popiti 100-150 ml rakije. Istina, morate zapamtiti da ovu dozu alkohola treba uzimati tijekom prilično velikog vremenskog razdoblja.

Također ne zaboravite da je konjak preporučljivo jesti na lagane zalogaje. Zbog činjenice da će oni smanjiti stupanj pića, nećete se opiti i moći ćete ostati budni i veseli cijelu večer.

Iz kojih čaša piju konjak i kako ga sipati u čašu?

Preporuke za izlijevanje konjaka u čašu

Ako pažljivo čitate naš članak, vjerojatno se sjetite da morate piti konjak iz posebnih čaša koje imaju sferni ili tulipani oblik. Omogućuje vam da blago napijete piće toplim rukama, otkrivajući na taj način sve njegove arome. Da, i zapamtite, rakiju ne smijete sipati u ohlađene čaše.

Ako su vrlo hladni, to će negativno utjecati na okus i aromatična svojstva pića. Stoga, ako je moguće, pokušajte malo prije izlijevanja naočale malo zagrijati na sobnu temperaturu.

Ispravno pripremljenu čašu trebate malo nagnuti i u nju doslovno sipati 30-50 ml konjaka tankom strujom duž zida. Nakon ovih radnji, čaša se vraća u vertikalni položaj i može se dati gostima.

Kako piti konjak s ledom?

Konjak sa ledom

Iako se prema općeprihvaćenim pravilima etiketa smatra da ne možete piti konjak sa ledom, neki se ipak odluče na ovaj korak i tvrde da ga ova komponenta čini zanimljivijim.

U pravilu se uzima mladi konjak koji se miješa s ledom. Budući da ima gušću strukturu i izraženu aromu grožđa, čak i kada se miješa s drugim sastojcima, ne gubi svoj karakterističan okus i aromu.

Istina, morate zapamtiti da u čaši ne bi trebalo biti puno leda. Tako, na primjer, doslovno kocka leda treba dodati 50 ml pića od jantara. Ako će ih biti više, onda definitivno zamrznete sva esencijalna ulja koja bi trebala dati zanimljivu aromu.

Kako piti konjak da se ne napijem?

Konjak se mora piti

U početku bih želio pojasniti da se konjak odnosi na ona pića u kojima je uobičajeno uživati ​​i piti u malim gutljajima. Zbog toga se u vrlo malu porciju ulije u čašu, koja se pije određeno vrijeme.

Ako pijete ovo alkoholno piće baš tako, vjerojatno niste jako pijani. Ako je večer duga, a sigurno znate da ćete popiti više od jedne porcije rakije, onda obavezno izmjenite alkohol s upotrebom grickalica.

U tom slučaju možete odbiti voće i čokoladu i jesti, na primjer, male kanapeje ili kiselu ribu. Ako želite, možete uzgajati i sok od konjaka. Ovakvi kokteli također će vam pomoći da se opustite, ali istovremeno ćete se manje napiti.

Kako i sa čim Francuzi piju konjak?

Morski plodovi se mogu poslužiti uz konjak

Za Francuze je konjak posebno piće jer se vjeruje da je prvi put izrađen i flaširan u Francuskoj. Stoga je za njih to malo više od alkohola, koji čovjek treba biti zadovoljan. Koriste ga isključivo iz posebnih čaša, u malim gutljajima, a istovremeno ugodno razgovaraju s voljenom osobom ili gostom.

Najčešće ga ne piju ničim, oni prvo počnu porciju svježe kuhane kave, a zatim pređu na konjak. Ako ga moraju ugristi, onda više vole paste, tvrde i meke sireve, foie gras, ostrige i ljuske.

Talog u konjaku: je li moguće piti?

Zbog nepravilnog skladištenja može se pojaviti sediment u rakiji

Neki vjeruju da je pojava sedimenta u konjaku dokaz da se pogoršala. Zapravo, to nije sasvim istina. Ako sigurno znate da ste kupili kvalitetan alkohol u bocama, možete biti mirni.

Vjerojatno ste ga čuvali na hladnom mjestu i zbog toga su u talogu u sirovini od koje je napravljeno ovo piće bili prisutni željezo, bakar ili kalcij u velikim količinama. S obzirom na sve to, definitivno možemo reći da možete piti konjak s sedimentom, samo trebate pokušati spriječiti da ove ružne pahuljice padnu u vašu čašu.

Je li moguće piti konjak nakon votke, vina i piva nakon konjaka?

Ako ste malo upoznati s općenito prihvaćenim pravilima pijenja alkohola, vjerojatno znate da je miješanje različitih vrsta alkohola nepoželjno. U najmanju ruku, to je povezano s lošim zdravljem sljedećeg dana, a u najmanju ruku problemima s jetrom, bubrezima i krvnim žilama.

Istina, u slučaju konjaka postoji jedna iznimka od pravila. Ovaj napitak dopušteno je konzumirati nakon kvalitetnog vina. To je zbog činjenice da su oba pića napravljena od sirovina od grožđa, što znači da utječu na ljudsko tijelo na potpuno isti način.

Što se tiče votke i piva, budući da se proizvode od pšenice i hmelja, njihova upotreba s konjakom može dovesti do neugodnih posljedica.

Nakon konjaka: boli li glava?

Konjak može izazvati glavobolju.

Budući da je konjak snažno piće, njegova prekomjerna konzumacija može dovesti do glavobolje. Sličan problem izazvat će alkaloidi i esencijalna ulja koji su u ovom alkoholnom piću prisutni u velikim količinama.

Ako uđu u tijelo u velikim količinama, to neizbježno utječe na rad bubrega, jetre i krvožilnog sustava te se kao posljedica toga pojavljuje glavobolja. Također, sličan problem može se dogoditi zbog dehidracije, koja se javlja zbog učestalog mokrenja uzrokovanog gore navedenim tvarima.

Što se događa ako pijete konjak svaki dan?

Ne gledaju na činjenicu da je konjak jako alkoholno piće, njegova upotreba može imati koristi organizmu, pod uvjetom da, naravno, pijete visokokvalitetne proizvode od prirodnih sirovina.

Ako pijete ovo alkoholno piće doslovno 10-15 ml jednom dnevno, možete se riješiti problema s probavnim sustavom, pridonijeti opuštanju krvnih žila, a također se riješiti nervne napetosti. Ali zapamtite, konjak će biti koristan samo ako ga pijete u malim dozama.

Ako ga koristite u naočalama, tada samo naštetite tijelu. Takvim radnjama prenasićit ćete tijelo alkaloidima i izazvati jaku intoksikaciju, koja će poremetiti rad bubrega i jetre.

Pogledajte video: Bebida Colorida - Vodka Colorida (Listopad 2019).

Loading...